Ev 13.Sayı Eğitim Bir Kitle İmha Silahı

Eğitim Bir Kitle İmha Silahı

Tarafından Ahmet KARATAŞ

Eğitim sistemi, bir nevi genç beyinleri öğüten kıyma makinesine dönüştü. Kalite artacağı yerde süratle düşüyor. Lisede okuyan bir evladımızın yazısını okuyabilmek için çivi yazısı uzmanı olmak lazım. İmla-noktalama desen hak getire. Hele meramını ifade etme hiç yok. Zira üniversite mezunu gençlerimizin çoğunun dilekçe yazmaktan bile haberleri yok.

Çocuklarımızın hatırı için

Bu başlık, eğitim felsefesi, sosyolojisi ve ekonomisi açısından ABD eğitim sistemini topyekûn topa tutan filozof John Taylor Gatto’nun kitabının adı. Yazar, Türkiye’de EDAM (Eğitim Danışmanlık Merkezi) tarafından Eylül 2018’de kitabın 7. baskısı yapıldıktan bir ay sonra Ekim 2018’de vefat etmiş.

Merak ediyorum, Türkiye’de kaç eğitim bakanı, kaç eğitim uzmanı veya kaç talim terbiyeci bu kitabı okumuş olabilir?

Şayet Batı’nın modasına, tüketim ekonomisine ve kültürüne öykününceye kadar, bunun gibi evrensel ve objektif bilim adamlarının önerilerini kendi medeniyetimizin eğitim modelleriyle harmanlasaydık, eğitim sistemimiz yazboz tahtasına dönmemiş olurdu. Yazarın deyimiyle bizim eğitim sistemimiz de bir kitle imha silahına dönüşmemiş olurdu. Sanatçı Wendy Zeigler, Gatto’nun bu kitabı hakkında şöyle diyor: “John Taylor Gatto, Amerikan eğitiminin saçmalığını ortaya koyuyor. Çocuklarımızın hatırı için onu dinleyin.” David Boaz da şöyle diyor: “John Taylor Gatto, bize çocukların sadece geleceğin işgücü olarak eğitilmesi gereken bireyler olmadığını hatırlatıyor.”

Gatto, şayet bugün sağ olsaydı, küresel ölçekte eğitim sistemlerinin çökmüş, sapkın, katil, kimliksiz, ekonomik hayvan yetiştiren çiftliklere dönüştüğünü görseydi zaten kahrından ölürdü. Eğitim sistemi, bir nevi genç beyinleri öğüten kıyma makinesine dönüştü. Bu sürecin başlangıcı Siyonizmin dünyaya çomak sokmaya başladığı iki yüz yıl öncesine dayanır.

Eğitim yap-boz tahtasına döndü

Eminim ve iddia ediyorum ki, Siyonistlerin elinde olan küresel emperyalist sistem; kendi düzenini bozacak, başkaldıracak nesillerin ve liderlerin yetişmemesi için öncelikle ülkelerin eğitim sistemlerini kadük hale getirmeye devam edecektir.  Bu gerçek, bizim ülkemiz için de geçerli. Özellikle aynı iktidar döneminde yerli yersiz bu kadar millî eğitim bakanının değiştiği nerede görülmüş?  Bu iş, yap-boz oyuncağı değil ki. Her yeni program, bir eğitim neslini imha ediyor. Kalite artacağı yerde süratle düşüyor. Lisede okuyan bir evladımızın yazısını okuyabilmek için çivi yazısı uzmanı olmak lazım. İmla-noktalama desen hak getire. Hele meramını ifade etme hiç yok. Zira üniversite mezunu gençlerimizin çoğunun dilekçe yazmaktan bile haberleri yok. İletişim, saygı, sevgi, disiplin… Zaten tarihe gömdük. Geriye ne kaldı derseniz, hayalleri yıkılmış milyonlarca gayri memnun üniversite mezunu. Aradığınız genç tipi buysa başardınız. Değilse, sisteme emanet ettiğimiz çocuklarımızın hayallerini niçin yıktınız, onları niçin sokağa bıraktınız?

 

Diplomalı işsizler ordusu

Bu yıl YKS sınavına 3 milyon 36 bin 945 aday girdi ve Ağustos ayı sonunda yerleştirme sonuçları açıklanacak. Sizce kaç öğrenci istediği bölüme yerleşebilir. En az yüzde sekseni yine açıkta kalacak. Giremeyen bir pişman, giren bin pişman olacak. Çünkü mezun olsan da bir şey değişmeyecek. İşsizler ve vasıfsızlar ordusuna, sadece diplomalı bireyler olarak katılacaklar. Bu durumda çalışmak zorunda kalan ve ekmeğini taştan çıkaran mültecilere kızmaya hiç hakkımız yok. Onlar giderse birçok sanayici şartel indirir. Çünkü, çalışacak yerli ara eleman yok. Bizim gençlerimiz de üniversite okuyor veya mezun. Bu kadar okudum ben şimdi işçilik mi yapacağım diye iş beğenmeyecek, devlette masa başı bir iş umuduyla yıllarını KPSS peşinde heba edecek.

Gençlerimize yazık değil mi?

Şimdi soruyorum: bu memlekette istatistik bilen ve fütürolojiden anlayan bir kişi yok mudur? Dört yıl sonra bu ülkede kaç doktor, kaç hukukçu, kaç mühendis, kaç öğretmen ihtiyacı olacağını niçin hesaplayamazlar? Arkadaşım kusura bakma, sen mezun olduğunda senin seçtiğin bu meslekte adama ihtiyaç yok diye öğrenciler niçin yönlendirilmiyor? Hatta madem ihtiyacın yok niçin kontenjan açıyorsun? Her ilçeye vasıfsız sıradan üniversite açmaya mecbur muydun? Yükselt kotayı, hak eden kazansın, kazanamayan da değişik meslek kollarına yönelerek hayata atılsın. Bunun adı, hükümet açısından kendi topuğuna sıkmaktır. Milyonlarca gayri memnun kitle, doğal olarak muhalefet seçmeni olarak karşına geçiyor. Hâlâ bunu fark edemediyseniz ben daha ne diyeyim? Böylece iktidar, hem kendine hem de gençlere yazık ediyor. Hem de çok yazık. Çocuklarımız yerleşme sevincini bile yaşayamadan kısa sürede başlarına gelecekleri görecekler. Pusuya yatıp da hata yapmalarını bekleyip gayri memnun kitleyi konsolide ederek siyasi ranta çevirmeye çalışan muhalefet stratejisini de etik bulmuyorum. Ama birileri, bana bu eğitim sisteminin aciz ve perişan halini açıklasın. En büyük korkum ve düşüncem, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimiz. Umarım daha da kötü tablolarla karşılaşmadan eğitim politika ve stratejilerimiz sil baştan ele alınır.

You may also like

Yorum Bırakın

Hakkımızda

İlimle, hikmetle, akılla, tarihten ders alarak ve tüm insanlığı Uyanışa davet ediyoruz.
UYANIŞ, asırlardır darbelenen inleyen milletin derdine dil olmak için yola çıkan millet evlatlarının sesidir.

Hak ve Millet Davasının Sesi Uyanış Dergisi 2024

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00