Ev 5. Sayı Yazılabileceği Düşünülmeyen Yazı

Yazılabileceği Düşünülmeyen Yazı

Tarafından Salim DEMİREZEN

 Yetmişli yılların başından itibaren, Mücadele Birliği kadroları olarak İstanbul’da devam ettirdiğimiz güzel bir faaliyetimiz vardı. Ramazan ve Kurban bayramlarında İstanbul’daki vatansever akademisyenler, kanaat önderleri, esir Türk illerinin dernek ve vakıf başkanları, esnaftan Yeniden Milli Mücadele Dergisi abonelerinin önde gelenleri, milliyetçi gazete sahipleri ve yazarları vb. kalburüstü insanları evinde ziyaret ederdik.

 Abone faaliyetlerini yürüttüğüm için esnaf grubunun tamamı ile bazı esir Türk illeri temsilcilerinin ziyaretinde ben de bulunurdum. Ziyaretler iki ya da üç kişi ile yapılırdı.  Bulunmadığım ancak beni çok etkileyen bir ziyareti nakletmek istiyorum.

 Ziyaret edilen akademisyen: Prof. Dr. Osman Turan, ziyaret edenler: Kemal Yaman ve Abdüllatif Metin ağabeyler. Merhum Osman Turan Hoca, Selçuklu tarihi üzerine yaptığı özgün çalışmalar ve verdiği eserlerle haklı bir ün kazanmış seçkin bir tarihçi ve siyasetçidir.

 Yaptıkları iki ziyareti Abdüllatif Metin Bey’den dinleyelim:

 “Osman Turan hocaya bir bayramda yaptığımız ziyarette Kemal Yaman abi adına Otağ Yayınları arasında yayımlanan ‘Beynelmilel Sermaye ve İhtilaller’ kitabını hediye etmiştik. Müteakip bayramda yaptığımız ziyarette hocaya kitabı okuyup okumadığını sorduk. Okuduğunu söyledi ve devam etti: “Türkiye’de böyle bir analizi yapabilecek kimsenin olabileceğini düşünmüyordum. Ancak siz yapmışsınız. Tebrik ederim.” (1)

Kitabın birinci baskısı Nisan 1974’te yapıldığına göre, ilk ziyaret de aynı yıl yapılmış olmalı. Bizim neslin elinde kitap vardır. Kitabı olmayanlar ise aşağıdaki kısayoldan kitaba ulaşabilir. (2)

Türkiye’de tarih üzerine ilk doktorayı yapan insan olan (1941) Osman Turan Hocanın bu sözlerini işittiğimde; o bölümü tekrar okudum. Sonra zaman zaman fotokopisini çektirerek kitabı olmayanlara dağıttım.

Öncelikle bir hususu belirtmeliyim; yetmişli yıllarda rahmetli Aykut Edibali ağabey, yazdığı bazı kitapları arkadaşlarının adına yayımlatmıştır. Bu kitap da bunlardan birisidir. Yani o analizin yazarı Kemal Yaman değil, Aykut Edibali’dir.

Kitabın 13. sayfasından başlayıp 145. sayfasında biten analizde, I. ve II. Meşrutiyet değerlendiriliyor. Her iki olayda yabancı parmağı, kullanılan yabancı sermaye, Masonluk ve yabancı organizasyonların rolü inceleniyor. Ayrıca II. Meşrutiyette İttihat ve Terakki, Enver, Cemal ve Talat Paşa üçlüsü ile I. Meşrutiyette Jön Türkler, Mithat Paşa ve avenesinin gerçek yüzlerini okuyoruz.

Analizin 114. sayfasında Mustafa Kemal Paşa ile ilgili sürpriz bir bilgi de sizleri bekliyor. Kitabın devamı olan, Henry Coston’un yazdığı bölümde ise dünyada gerçekleşmiş belli başlı ihtilallerin perde arkası inceleniyor.

Asırlar öncesinden Sultan-üş şuârâ (şairlerin sultanı) Bâkî, anlayanlara seslenmiş:


 Âvâzeyi bu âleme Dâvûd gibi sal

 Bakî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş. (3)
           

Bu âlemde hoş bir seda bırakanlara selam olsun! Ruhları şâd, mekânları cennet olsun inşallah.
—————
1- Kemal Yaman – Henry Coston, Beynelmilel Sermaye ve İhtilaller, Otağ Yayınevi, İstanbul, Nisan 1974 (1. baskı).

2-https://disk.yandex.ru/d/XG2aD-nvHamU_Q 
3- “Sesini bu dünyaya Davut gibi sal /Geride kalan, bu kubbede bir hoş seda imiş.”     

You may also like

Yorum Bırakın

Hakkımızda

İlimle, hikmetle, akılla, tarihten ders alarak ve tüm insanlığı Uyanışa davet ediyoruz.
UYANIŞ, asırlardır darbelenen inleyen milletin derdine dil olmak için yola çıkan millet evlatlarının sesidir.

Hak ve Millet Davasının Sesi Uyanış Dergisi 2024

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00